تولید محتوا چیست؟ چه کاربردی دارد؟

محتوا یکی از موارد مهمیست که در میلیارد ها شرکت تولید می شود. اما این محتوا چیست و چرا انقدر مهم است؟ چه کاربردی دارد و چرا؟ در ادامه ی مقاله به این سوالات می پردازیم و محتوا را به شکلی امروزی تر بررسی می کنیم.
محتوا چیست و چه کاربردی دارد؟
حتما اصطلاحات زیادی در مورد محتوا شنیده اید. مثل بازاریابی محتوا (content marketing)، محتوای تبلیغاتی (Advertising content) و … . اما می خواهیم ببینیم که محتوا چیست! تعریف این کلمه چیزی فراتر از آن چه فکر می کنید است. میتوان آن را اطلاعات معنی کرد. می توان محتوا را تجربیات معنی کرد. خیلی از تعاریف در مورد آن وجود دارد. می خواهم در این مقاله دیدی متفاوت از تولید محتوا و خصوصیات و اهمیت آن را برای شما به وجود بیاورم.
ما معمولا تصور می کنیم که محتوا فقط یک تصویر و یا نوشته است. اما نه تنها محتوا بسیار گسترده تر است بلکه تاثیر بسیاری بر روی برند سازی، بازاریابی و فروش یک کمپانی دارد. محتوا اطلاعاتی عملی، تاکتیکی و عملکردی است. اطلاعاتی که جذاب،مرتبط، قابل اعتماد، سرگرم کننده و یا متقاعد کننده باشد.
روزانه میلیاردها محتوا در سایت ها منتشر می شود. میلیون ها پست روزانه در اینستاگرام منتشر می شود که همگی محتوا به حساب می آیند. این محتوا ها همگی برای سرگرمی نیستند. بلکه برای متقاعد کردن مخاطب به خرید محصول و جذاب نشان دادن محصول هستند. حال که به گسترده بودن محتوا پی بردیم، حال زمان این است که با کاربرد آن آشنا شویم.
کاربرد تولید محتوا در دنیای کسب و کارها
تولید محتوا در بسیاری از شرکت ها و کمپانی ها کاربرد دارد. یک کمپانی مثل کارخانه ی مواد غذایی هم از تولید محتوا استفاده می کند! در تبلیغات تلویزیون و یا بنرهایی که در کنار خیابان ها می بینیم همگی با استفاده از محتوا صورت گرفته است. یک مغازه ی فروش پوشاک زنانه و مردانه هم از تولید محتوا استفاده می کند. اگر در اینستاگرام سایت دارد با محتوای آموزشی و یا پرزنت محصول، اعتماد مشتریان را به خود جلب میکند.
به طور مثال اگر ما یک کسب و کار اینترنتی راه بیندازیم که در آن بخواهیم محصولات آموزشی بفروشیم، باید با محتوا و تولید مقالات در گوگل بالا بیاییم تا مخاطب جذب کنیم. بعد از آن برای تبلیغات هم از تولید محتوا کمک می گیریم. در طراحی صفحه فروش و یا لندینگ پیج هم از محتوا استفاده می کنیم. در کل اگر کسب و کاری بخواهد فروشش را بیشتر کند دیگر به فردی به نام “داد زن” احتیاج ندارد.
زیرا اکنون با توجه به استقبال مردم از فضای مجازی و اینترنت، بازاریابی دیجیتال از طریق محتوا بیشترین بازخورد را دارد. پس همان طور که متوجه شدیم تولید محتوا کاربرد های زیادی در کسب و کارها دارد.
چرا تولید محتوا مهم است؟
محتوا مهم است چون یکی از پایه های اصلی کسب و کار شماست. برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله ی “چرا محتوا مهم است؟” رجوع کنید. در تولید محتوا می توانید محصولتان را به مشتری پیشنهاد دهید، می توانید مشتری را قانع کنید که محصولتان بهترین محصول است. می توانید آموزش رایگان به مشتری ارائه دهید تا شما را دنبال کند. محتوا چیزی نیست که بشود اهمیتش را در همین دو جمله خلاصه کرد بلکه باید عمیق تر مورد بررسی قرار گیرد.
یکی از مواردی که صاحبان کسب و کار را مجاب می کند تا از محتوا استفاده کنند، بازاریابی درونگرا است. در این نوع بازاریابی بر خلاف بازاریابی سنتی، به صورت غیر مستقیم و با استراتژی محتوایی مخاطب را تبدیل به مشتری می کنیم.
زمانی که مشتری محتواهای سایت شما را پیگیری کند و از آن ها استفاده کند، جزوی از بیزینس شما می شود. در اینجا می توان از بازاریابی محتوا استفاده کرد تا او را تبدیل به مشتری کرد. برای همین است که امروزه محتوا انقدر مهم شده است.
یکی دیگر از مزیت هایی که بازاریابی درونگرا نسبت به بازاریابی سنتی دارد این است که مشتری خودش در گوگل سرچ می کند و به سمت بیزینس شما می آید. اما در بازاریابی برونگرا و سنتی شما سمت مخاطب می روید. در این صورت می شود گفت که با بازاریابی محتوا مخاطب را سمت کسب و کار خود می کشانید.
برای تولید محتوا از چه منابعی استفاده کنیم؟
برای منابع برای تولید محتوا برای سایت همیشه توصیه شده است که به سمت محتواهای خارجی و منابع خارجی به دنبال آن باشید. چرا که در منابع خارجی هم اطلاعات بسیار گسترده تری وجود دارد و هم اینکه اطلاعات تازه و جدید هستند. به طور مثال اگر برای سایتتان می خواهید بنر و تصاویر زیبا تولید کنید. بهتر است که برای این کار به سراغ سایت هایی همچون؛ freepik بروید.
در آن جا تصاویر زیادی وجود دارد که میتوانید با کیفیت بالا دانلود کنید و از آن در سایت خود استفاده کنید. اگر شما موضوعی را برای کسب و کار خود در نظر گرفته اید که منابع باید ایرانی باشد سعی کنید با توجه به قانون کپی رایت هرگز مطالبتان کپی نباشد.
به طور مثال اگر در مورد بورس تولید محتوا می کنید، هرگز نباید کپی کنید و از هر سایتی یک مطلب جدا کنید. با توجه به این که الگوریتم پاندای گوگل به این مسئله حساس است ما هم باید حواسمان را جمع کنیم. به جای کپی بهتر است مطالب را بخوانید و خودتان از جمع بندی مطالب مقاله منتشر کنید.
اصول محتوا نویسی چیست؟
در اصول محتوا نویسی می خواهم به چند اصول ساده و کاربردی بپردازم که ممکن است به فهم محتوا در ذهنتان کمک کند. اصول محتوا شامل موارد زیر می گردد:
1_ مشخص کردن هدف محتوا(کلمه کلیدی)
در ابتدا شما باید کلمه کلیدی که می خواهید برای آن محتوا تولید کنید را مشخص کنید.
2_ مشخص کردن پرسونا و یا مخاطب هدف
سپس باید در مورد دغدغه های مخاطبان در مورد موضوع اصلی مقالتون تحقیق کنید. این که به چه محتوا هایی علاقه دارند و چه چیزی دغدغه ی اصلی آن هاست.
3_ جمع آوری اطلاعات
منظور از جمع آوری اطلاعات این است که شما منابع خارجی و ایرانی را برای موضوع مقاله تان زیر و رو کنید و مطالعه کنید.
4_ پردازش اطلاعت
بعد از مطالعه و جمع آوری اطلاعات نوبت این است که محتوای خود را دسته بندی کنید و تیتر های آن را مشخص کنید و شروع به نوشتن و تولید محتوا کنید.
5_ رعایت اصول سئو
همزمان با نوشتن مقاله باید نکات سئوی داخلی را نیز رعایت کنید و آن را مهم بدانید چون در غیر این صورت همه ی زحماتی که کشیده اید به هدر خواهد رفت.
6_ لینک سازی داخلی و خارجی
لینک سازی خارجی و داخلی یکی از مهم ترین مواردی است که در آخر باید انجام دهید. دقت کنید که محتواهای سایت شما باید دسته بندی داشته باشد و محتوایی که نوشته اید را به یکی یا چند تا از محتواهایی که در آن درسته قرار دارد لینک دهید. و یا اگر از منبع خارجی استفاده کرده اید می توانید به آن سایت لینک دهید. این موارد برای گوگل بسیار مهم است.
7_ اطلاع رسانی
حالا نوبت این است که اطلاع رسانی کنید تا مخاطبان سایتتان از انتشار محتوای جدید شما با خبر شوند. این کار را می توانید با پوش نوتیفیکیشن انجام دهید.
انواع تولید محتوا در سایت چیست؟
محتوای متنی
در تولید محتوای متنی می شود به تولید مقالات اشاره کرد که نقش بسیار ویژه ای در بالا آمدن سایت شما در گوگل دارد. همان طور که خودمان می دانیم گوگل به محتوای متنی شما بسیار اهمیت می دهد حتی اگر محتوای صوتی یا محتوای تصویری تهیه کرده اید حتما آن محتوا را به صورت متن در پایین آن قرار دهید.
در حوزه ی تولید محتوای متنی کسانی فعالیت می کنند با عنوان شغلی “کارشناس تولید محتوا” که در ادارات و شرکت ها و استارتاپ ها حتما یافت می شود. کسانی که می خواهند کارشاس تولید محتوا استخدام کنند حتما باید از مهارت های ضروری آن ها با خبر شوند.
محتوای تصویری
محتوای تصویری هم شامل فیلم می شود و هم تصاویر گرافیکی و یا گالری تصاویر. در این زمینه بیشتر محتوا به صورت فیلم قرار داده می شود. همان طور که در بالا ذکر کردم باید حتما به صورت متن در پایین فیلم ها، مطالب گفته شده ذک شود. اغلب در ایران فیلم ها را در آپارات می گذارند و به این صورت فیلم خود را منتشر می کنند. این فیلم ها می تواند آموزشی باشد یا سرگرم کننده. در این صورت برای فهم بهتر مطالب توسط بیننده بهتر است از قبل محتوایی که می خواهید در فیلم بگویید را آماده کنید تا موقع ضبط دچار فراموشی و حواس پرتی نشید.
محتوای تبلیغاتی
محتوای تبلیغاتی در زمینه ی سایت محتواهایی هستند که شامل ایمیل مارکتینگ و پوش مارکتینگ می شوند که شخصی که آن ها را می نویسد را کپی رایتر می گویند. علاوه بر این ها، محتوای ریپورتاژ هست که بسیار ثمر بخش است. در این نوع محتوا شما در سایتی دیگر ریپورتاژ خود را منتشر می کنید و سایت خود را به خواننده معرفی می کنید. این یکی نوع از تبلیغاتیست که بسیار پرکاربرد است.
معمولا مدیران محتوا ریپورتاژ نویسان حرفه ای هستند که می توانند بهترین ریپورتاژ را بدون این که گوگا متوجه ی آن شود بنویسند. در این صورت سایت آن ها بالا می آید و رتبه ی خوبی می گیرد.
محتوای صوتی
محتوای صوتی یا پادکست ها نیز الان بسیار پرکاربرد شده اند تا مخاطب بدون اینکه نیازی به خواندن مقاله داشته باشد در هر جایی که باشد بتواند مطالب را گوش دهد. امروزه استفاده از پادکست بسیار مهم شده است و گوگل نیز آن را یک مزیت دانسته است. پس سعی کنید علاوه بر مقاله و محتوای متنی، پادکست نیز در صفحات سایت خود قرار دهید.
برای تولید محتوا از کجا شروع کنیم؟
یکی از سوالاتی که در ذهن خیلی از شما عزیزان هست در مورد نحوه ی شروع تولید محتوا و نوشتن مقالات و وبلاگ است. حالا بیایید نگاهی به خودمان بی اندازیم و این موارد را در وجودمان جستجو کنیم:
1_ استعداد داری؟
بله! استعداد نویسندگی یکی از چیزهایی است که خیلی از ما با استفاده از آن بهانه ای جفت و جور می کنیم تا به سراغ نوشتن و تولید محتوا نریم. اما این اشتباه است که ما فکر می کنیم هر مهارتی نیاز به استعداد دارد.
در قسمت تست استعداد نویسندگی که در سایت گذاشته ام به شما ثابت می کنم که نویسندگی نیاز به زمان گذاشتن و علاقه ی شما دارد. این دو مورد تنها مواردی است که می تواند درنویسندگی به شما کمک کند.
2_ آینده نگری
آینده نگر باشید. تنها کسانی میتوانند به آرزو های خود دست یابند که یک چشم انداز از زندگی کاری و مالی خود دارند. سعی کنید طبق آنچه که در دوره ی هدف گذاری به شما گفتم عمل کنید و اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خود را تعیین کنید. میخواهید یک کپی رایتر شوید؟ پس بروید سراغ مهارت ها و برنامه ریزی هایی که به شما در راستای اهدافتان کمک می کند.
3_ قدرت تجزیه تحلیل
در تولید محتوا باید بتوانید تجزیه تحلیل کنید. به طور مثال اگر بخواهید در مورد بورس مطلبی را بنویسید برای اینکه مطلب شما کپی نباشد و غنی از اطلاعات باشد باید نسبت به مخاطبین خود و منابع موجود، تحلیل کنید و سپس محتوا بنویسید. در این جا شما از قدرت تجزیه تحلیل خود استفاده می کنید که یک مهارت ذهنی به حساب می آید.
4_ تند خوانی
تند خوانی به شما کمک می کند تا در تولید محتوا برای خواندن منابع و اطلاعات یاری دهنده خودتان، سرعت خود را بالا ببرید و این یکی از مزیت هایی است که به آن نیاز دارید تا یک کارشناس تولید محتوای حرفه ای شوید. برای این که بتوانید این مهارت را در خود تقویت کنید باید تمرین کنید و از تکنیک های آن استفاده کنید.
بعد از مدتی به خودتان می آیید و می بینید خیلی زود توانسته اید تند خوانی را در خود تقویت کنید. آن گاه در یک روز می توانید یک کتاب یا حتی دو کتاب را بخوانید! زیبا نیست؟
5_ کتاب بخوان!
بله! کتاب خواندن یکی از بهترین گذینه ها برای بالا بردن سطح خودتان است. من در ابتدای کار در تولید محتوا حدود 300 کتاب در حوزه ی موفقیت و کسب و کار خواندم. همین باعث شد بانکی از اطلاعات و لغات مفید داشته باشم. این بانک اطلاعات و لغات در ذهن شما ثبت می شود و بعد ها که بخواهید مقاله و یا محتوایی را بنویسید به آن نیاز پیدا می کنید.
6_ از نوشتن نترسید!
نوشتن ترس ندارد. انتشار آن هم ترسی ندارد. شما نباید جزو آن افرادی باشید که از نوشتن و نشان دادن آن به دیگران بترسید. در غیر این صورت شما نمی توانید یک محتوا نویس حرفه ای شوید!
بگذارید دیگران از شما انتقاد کنند. این انتقاد باعث رشد شما می شود نه کاستی شما! پس بدون ترس از دوستان و دیگر آشناهایتان بخواهید که نوشته های شما را بخوانند و نظر بدهند.
7_ با آموزش شروع کنید
آموزش تولید محتوا سلسه مراتب خاص خودش را دارد. در محتوا فقط نوشتن ملاک نیست. بلکه شاخص های دیگر از جمله سئو هم به میان می آید. من هیچوقت نمی گویم کار آسانی است اما هیچوقت هم نمی گویم سخت است!
زیرا خودم این راه را رفته ام و آموزش های بسیاری دیده ام. متوجه شده ام که آموزش است که مرا بالا می کشاند و مستقیم روی درآمد من تاثیرگذار است. دنیای ما در هر لحظه در حال تغییر و به روز رسانی است. ما هم باید خودمان را به روز نگه داریم تا غرق نشویم.
8_ اوایل درآمدتان کم است!
انتظار نداشته باشید که در همان ابتدا درآمد بالایی داشته باشید. من در اوایل بدون حقوق کار میکردم. 6 ماه بدون حقوق کار کردم اما از خود پشیمان نیستم چون همان 6 ماه نیاز بود من با روش های پول درآوردن در حوزه ی محتوا آشنا شوم. بعد از آن درآمد پایه وزارت کشور را داشتم که برای تخصص من کم بود.
اما به مرور با ثابت کردن خود و بالا بردن توانایی هایم توانستم درآمدم را افزایش دهم. پس شما هم نگران این نباشید که الان درآمدتان کم باشد یا زیاد. به مرور با افزایش تجربه و سطح مهارت های شما درآمدتان هم بیشتر می شود. به طوری که قول می دهم یک روز به من پیام دهید و بگویید که حق با من بود.
امیدوارم این مطلب برای شما مفید و کاربردی باشد. نطرات شما برای من بسیار مهم است. اگر نظری در مورد تولید محتوا دارید حتما برای من کامنت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید